Ons Verhaal...


Wist je dat de Corantijn rivier een bronrivier is, die ongeveer 724 km lang is en uitkomt bij de Atlantische oceaan maar nu even ver terug daar waar de Corantijn Suriname en Guyana grenst en ook onze keukens!

Het ontstaan van De Corantijn is begonnen met een lange weg door Zuid-Amerika

Daar waar Cassave masoesa en vele andere kruiden en groenten soorten elkaar tegen komen  

 Aan de monding van de rivier de Corantijn, grensrivier tussen Suriname en Guyana. De belangrijkste plaatsen van het district zijn Nieuw Nickerie en Wageningen. De rijstbouw is de voornaamste bron van bestaan voor de inwoners van Nickerie.

Deze nemen wij mij in onze keuken en bereiden wij al onze rijstgerechten met rijst uit Nickerie

Masoesa is een grappige dopvrucht. Van buiten donkerpaars. De schil is van nature in vieren verdeeld en dat vergemakkelijkt het pellen. De binnenkant van de vrucht is oranje met zwarte pitjes.

Masoesa is een plant in de gember familie. De de geheimen van de natuur masoes van deze plant worden gebruikt om de rijst geel te kleuren.

En dat zie je!

 

Maniok (Cassave) wordt in Afrika en Zuid-Amerika veel gegeten. Oorspronkelijk komt hij uit Brazilië.

Ook daar waar De Corantijn ontspringt en grenst aan Brazilië 

Ook deze gewas nemen wij mee in onze keuken

 

De Bara daarentegen is een verhaal apart laten we beginnen met het gat die in de Bara zit 

Er gaan vele verhalen rond dat de bara een gat zou hebben omdat er een oudere man was vroeger die de bara's met zijn bloten handen uit de gloeiendhete pan met olie zou halen door snel met zijn vinger in het midden van de bara te steken en deze eruit te halen.

Ook wordt er gezegd dat de bara een gat heeft zodat deze door een touwtje kan en vast gemaakt kan worden aan 2 stokjes om zo boven de mensen uit te komen en makkelijk te transporteren zijn op drukke plekken zoals de markt.

Een soort gelijke verhaal is om de baras door een stok te rijgen en deze zo makkelijker op stapelbaar waren

 

Maar wij blijven bij het feit dat de bara zowel van binnenuit als buiten even gegaard kan worden en dat proef je!

De bara wordt gemaakt van gekruid deeg dat wordt gefrituurd. Het deeg wordt gemaakt op basis van urdi meel (gemaakt van mungbonen) en tajerbladeren (soms vervangen door verse spinazie).

Kruiden die in het deeg gaan, zijn onder andere komijn, knoflook, kurkuma en chilipeper (of lekker hete madame Jeanette pepers).

En voordat laatste kan je ons wakker maken de bara wordt gevuld met maar liefst 7 soorten beleg bij De Corantijn.

 

Als ik zeg ROTI zeg ik platbrood bedoeld in India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Indonesië, Maleisië en Suriname maar er is meer

De Indiase varianten van roti genieten een toenemende populariteit in alle landen waar zich groepen Indiase immigranten hebben gevestigd: Canada, Guyana, Maleisië, Suriname, Trinidad en Tobago, Verenigd Koninkrijk enz. In Suriname wordt het tegenwoordig niet meer alleen door Hindoestanen gegeten, maar is het geliefd onder alle bevolkingsgroepen. In Nederland is het een populair afhaalgerecht geworden sinds de emigratiegolven van Suriname naar Nederland in het midden van de jaren zeventig.

En daar bieden wij juist de uitkomst hier in Nederland met een Twist van deze combinaties creëren wij de heerlijkste gerechten denk aan de masoes rijst, de gevulde Bara, maniok patat, en zo kunnen wij de Hele ROTI rond.

 

Of toch een rondvaart over De Corantijn….